Oost Bohemen

Natuur

Deze populaire regio gelegen ten oosten van het Reuzengebergte biedt elke vakantieganger wat wils. Het is een streek waar natuur en cultuur hand in hand gaan. Uitgestrekte vlaktes, oost bohemenheuvelachtige landschappen en bergachtige gebieden treft u hier aan en de actieve toerist kan hier naar hartelust wandelen, fietsen, zwemmen, bergbeklimmen en in de winter skiën.

Adelaarsgebergte
De gebergtes Orlicke Hory (Adelaarsgebergte) en Kralický Sněžník trekken veel bergsport- en wandelliefhebbers aan. Het is het meest oostelijk gelegen berggebied van Bohemen gelegen aan de grens met Polen en is een natuurreservaat. De bergrug is ongeveer 20 km lang en 10 km breed. De hoogste top is de Velka Destna met 1115 m. U vindt er pittoreske stadjes en talloze kastelen. De rivier Orlice stroomt door het gebergte samen met nog vele andere beekjes. U vindt er loof- en dennenbossen, kabbelende riviertjes en groene weiden.

Polabi
In Oost-Bohemen is eveneens de streek Polabi zeer geliefd. U bevindt zich in de overwegend vlakke omgeving van de rivier Elbe en geniet van een aangenaam warm klimaat. Er is veel gelegenheid om te gaan zwemmen, watersporten, wandelen of te fietsen. De rotsen van Adrspach en Teplice zijn unieke natuurreservaten die een goede verbinding met het Reuzengebergte maken.


Vranov
Vranov is een stuwmeer gelegen ongeveer 15 km ten noordoosten van Znojmo in het diepe en smalle dal van de rivier de Dyje. Het meer strekt zich uit in een schitterend heuvellandschap met talloze baaien waar men veel aan sportvissen doet. Het meer is zeer geschikt voor allerlei soorten watersport als zeilen, roeien en windsurfen en er is een regelmatige bootdienst. Boven het stuwmeer is de ruïne van de burcht Cornstejn gelegen. Onder het meer bevindt zich het recreatiecentrum Vranov nad Dyji.

Historie & Cultuur

Algemeen
Oost Bohemen is de trotse bezitter van veel kastelen, kloosters, historische steden en indrukwekkende monumenten. Diverse bouwstijlen van allerlei periodes typeren deze streek. Bent u een liefhebber van lokale folklore, tradities en handwerk, dan haalt u hier uw hart op want dit komt u overal tegen. Terwijl u deze streek ontdekt treedt u in de voetsporen van vele beroemdheden zoals Goethe, Gocar en Smetana. Ook in dit gebied kunt u zich laten behandelen en genieten in één van de diverse kuuroorden.

Burchten & Kastelen
Een zeer romantisch kasteel vindt u in Hrádek u Nechanic. Ook het vermelden waard is de oorspronkelijk koninklijke burcht Kunětická Hora ofwel Ratibořice. Een onuitwisbare indruk maakt de burcht van Svojanov uit de tweede helft van de 13e eeuw opgetrokken uit de toenmalige grens tussen het Koninkrijk Bohemen en het markgraafschap Moravië. Een aantrekkelijk rococomonument is het kasteel in Nové Hrady, dat soms als klein Tsjechisch Schönbrunn wordt aangeduid.

Het slot van Litomysl is in de 16e eeuw gebouwd op de plek van een vroeg-middeleeuwse burcht gebouwd. Het is een reusachtig, wit kasteel bestaande uit vier vleugels, omgeven door twee binnenplaatsen met schitterende arcaden over twee verdiepingen.
In het kasteel is een schitterende Ridderzaal waar u taferelen ziet van de veldslagen van Prins Eugen van Savoye. Daarnaast is ook de salon met de paardenschilderijen en de ontvangstzaal met de portretten van de heersers zeker een bezoek waard. Bijzonder waardevol is het op één na oudste theater van Bohemen uit de jaren '90 van de 18e eeuw. Ook de porseleincollectie is zeker de moeite waard. Het slot van Litomysl staat sinds 1999 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO
Pernstejn is één van best bewaarde gotisch-renaissance burchten in Europa. Het is een robuust kasteel met prachtige plafonds en muurdecoraties. Deze burcht is gebouwd in de 13e eeuw. Het kasteel is verschillende keren her- en verbouwd. Onder andere werd de hal aangepast en vergroot en de koninklijke vertrekken kregen de een andere stijl aangemeten. Het kasteel is gelegen op 427 meter hoogte en biedt een schitterend uitzicht. Er zijn verschillende films opgenomen vanwege de prachtige burcht en mooi omgeving. Tijdens een rondtour komt u langs vele zalen zoals de bibliotheek, de keuken, kelder en ridderzaal.

Kerken & Kloosters
Het Benedictijns klooster in Broumov mag zich één van de mooiste kloosters van Tsjechië noemen.

Werelderfgoed

De liefhebbers van de geschiedenis en kenners van kunst worden aangetrokken door twee juwelen van de Tsjechische renaissance architectuur namelijk stedelijke monument reservaten en de kastelen in Pardubice en Litomyšl. Het als tweede genoemde kasteel staat sinds 1996 ingeschreven op de lijst van beschermde monumenten van UNESCO.

Activiteiten

In het Adelaarsgebergte zijn prima wandelmogelijkheden. De goed gemarkeerde wandelroutes laten u uitvoerig het gebied zien.

Watersport
Het Adelaarsgebergte heeft twee grote meren waar u uitstekend kunt watersporten. De meren Rozkos en Pastviny lenen zich uitstekend om te zeilen, zwemmen, kanoën en roeien. Het landklimaat zorgt ervoor dat de temperatuur van mei tot oktober zeer aangenaam is.

Dierentuinen
De dierentuin van Hodonin is opgericht in 1975 en heeft een oppervlakte van 6,5 Ha. Binnen vindt u papegaaien, roofdieren, zeldzame en bedreigde diersoorten. Het doet mee in 3 Europese fokprogramma's van bedreigde diersoorten.Bijzonder is het paviljoen van exotische vogels, het paviljoen van mensapen en exotaria. Schitterde exemplaren van deze dieren kunt u van dichtbij bekijken.Het modernste paviljoen van mensapen is in Tsjechië, geschikt voor kijken naar de dieren op elk moment van de dag, buiten en binnen. U kunt vanuit de schaduw naar verlichte buitenverblijven van de dieren kijken. De rondleiding wordt met een geloofwaardige imitatie van oerwoudgeluiden begeleid.

Steden

Algemeen
De stad Nové Město nad Metují met arcadehuizen uit de tijd van de renaissance moet u beslist niet vergeten te bezoeken. Een belangrijke historische stad is ook Polička met de 1220 lange overgebleven middeleeuwse stadsmuur.

Hradec Kralové
De belangrijkste stad van Oost Bohemen is Hradec Kralove met haar 95.000 inwoners. Het is heerlijk om te wandelen door de stad en te dwalen door de kleine straatjes. U passeert daarbij de kerk, een bisschoppelijk paleis en het jezuïetencollege. Ook de architectuur is befaamd en de moeite waarde te bekijken. Hradec Kralove is een stad die u beslist gezien moet hebben.

Pardubice
Pardubice is met 90.000 inwoners na Hradec Kralove de grootste stad van Oost-Bohemen. De stad ligt aan de drukste spoorlijn van Tsjechië, de verbinding Praag-Olomouc. Pardubice is van belang als binnenhaven aan de Elbe, maar ook zeker als vestigingsplaats van elektronische en chemische industrie. Naast belangrijke industriestad, is Pardubice ook op cultureel vlak interessant. Het historische centrum is prachtig bewaard gebleven en kent enkele architectonische hoogtepunten.
Het stadsplein van Pardubice, Pernstynske Namesti , is een van de mooiste pleinen van Bohemen. Het wordt omgeven door renaissance en neoklassieke gebouwen waaronder het 19e eeuwse stadhuis met twee imposante torens. Opvallend. Wanneer u door de kleine straatjes ten noorden en oosten van Pernstynske Namesti loopt, treft u nog een aantal bezienswaardige gebouwen aan.
Hoewel het Namesti Republiky omringd is door veel verkeer, treft u hier drie van Pardubices mooiste gebouwen aan. Een daarvan is de Sint Bartholomeuskerk uit de 13e eeuw. De huidige variant stamt uit 1515 nadat de eerdere versie werd verwoest. Aan de andere kant staat het mooie theater (Metstske divadlo) en het derde gebouw is de Groene Toren uit de 16e eeuw.

sticky video