Praag en Centraal Bohemen

Natuur

Deze mooie streek bestrijkt een gebied met een straal van ongeveer 80 km rondom Praag. Het behoeft geen uitleg dat deze streek bekend is om zijn historische schatten waarin Praag praag centraal bohemennatuurlijk de hoofdrol speelt. Centraal Bohemen heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de opbloei van het hele land. Het is een streek die wordt gekenmerkt door zijn heuvelachtige landschap met dalen, uitgestrekte bossen, weilanden, graanvelden en heerlijke meertjes voor de watersportliefhebbers. Deze streek is zowel in de zomer als in andere jaargetijden een prima vakantiebestemming daar ze een grote keus aan mogelijkheden biedt.

Ten noordwesten van Praag vindt u een zeer aantrekkelijk waterrijk gebied waar de rivieren Jizera, Berounka, Elbe en Moldau bijeen komen. Daardoor is dit gebied een waar paradijs voor waterliefhebbers.

Berounka dal
Het Berounka dal is een prima recreatiegebied gelegen in het beschermde natuurgebied de Boheemse karst. De kalksteenrotsen in de omgeving geven een romantisch landschap met wonderschone diepe dalen, watervallen en veel flora. Hier bevinden zich ook de indrukwekkende Konepruske grotten.


Historie & Cultuur

Burchten & Kastelen
Graag willen wij vrijblijvend enkele excursiesuggesties geven naar diverse kastelen van Centraal Bohemen. Allereerst adviseren wij Kasteel Kokorin. Een bezoek aan dit kasteel valt prima te combineren met een wandeling in het beschermde natuurgebied Kokorinske dal.

Eén van de meest bezochte en fotogenieke kastelen in Tsjechie is Karlstejn. Deze burcht bevindt zich 30 kilometer ten zuiden van Praag. Langs de hoofdstraat van het plaatsje Budnany aan de Berounka wandelt u geleidelijk omhoog naar het kasteel, dat zich als een tijdloze majesteit boven alles verheft op de krijtrots. De burcht wordt gedomineerd door de Grote toren met de Heilige Kruiskapel die in het voorjaar van 1357 ingewijd is, de meest kostbare en representatieve ruimte in de burcht.
De gewelven zijn met half-edelstenen versierd in de vorm van kruizen en door een unieke verzameling van 129 plaatschilderijen. Deze zijn grotendeels door Meester Theodoricus gemaakt die de ideale of vermoedelijke portretten voorstellen van de heiligen, heilige paussen en bisschoppen, heilige heersers en kerkelijke leraren. Boven het altaar bevindt zich een nis die door een verguld hekwerk afgesloten is waarin de rijkse krooninsignes en relikwieën zijn bewaard. Het gewelf beeldt een sterrenhemel uit met de maan, de zon en de vijf toen bekende planeten.
Het kasteel van Podebrady wordt gekenmerkt door zijn cilindervormige torens en is gelegen in dit bekende kuuroord. Krivoklat is een goed bewaard gebleven paleis ten westen van Praag. Slot Lanov is gelegen aan de rand van het woud bij Krivoklat en is tevens de residentie van de Tsjechische president. Het koninklijk paleis van Tocnik dat dateert uit de 15e eeuw, ligt zuidwestelijk van Praag.
En tenslotte kasteel Konopiste. Deze staat in de buurt van de stad Benesov en heeft een indrukwekkende omvangrijke en waardevolle verzameling van wapens en jachttrofeeën. Dit kasteel is tegenwoordig één van de populairste toeristische trekpleisters.

Kerken & Kloosters
Bent u in de omgeving van het historische Pribram dan kunt u hier een bezoekje brengen aan een interessant mijnmuseum. Een ander attractie is het 14e-eeuwse kapelletje van de Allerheilige. De Tsjechische houtsnijkunstenaar Frantisek Rint gebruikte in 1870 botten om macabere kunstwerken van te maken. In de kelder richtte hij een kapel in geheel bestaande uit deze botten. Meer dan 40.000 geraamten gebruikte hij om kruisen, kandelaars, monstransen en een altaar te maken.
Ook kent Centraal Bohemen een groot aantal goed bewaard gebleven kerkelijke monumenten, zoals bijv. het schilderachtige stadje Sazava met het Benedictijnerklooster.

Activiteiten

Algemeen
Het lang gerekte bekende stuwmeer “Slapy” dat zich van 30 km tot 50 km ten zuiden van Praag uitstrekt, is een toeristisch interessante bestemming. Voor wandelaars bevelen wij in deze streek het prima wandelgebied in het romantische dal van Posazavi aan waar u heerlijk kunt vertoeven. Ook is er veel natuurschoon te vinden in de directe nabijheid van de hoofdstad. Een tip die wij u ook zeker willen geven is het veelbezochte 6 km lange park van Pruhonice, gesitueerd zuidoostelijk van Praag.

Steden

Kutna Hora
Ongeveer 60 km ten oosten van Praag bevindt zich de in de middeleeuwen belangrijkste en rijkste stad, Kutna Hora. Dit schitterende stadje werd in de 12e eeuw gesticht als mijnbouwnederzetting, vanwege de rijke zilvervoorraden die hier in de grond zaten. De zilvermijnen liepen zelfs tot onder de stad door. In die tijd leverde Kutna Hora zilver aan diverse Europese machthebbers en werd zo een welvarende plaats met vele prachtige gebouwen. De koning verhuisde in de 13e eeuw zelfs van Praag naar Kutna Hora en fortificeerde de stad. Kutna Hora is een gotisch sieraad dat intact is gebleven. In het centrum is er vrijwel geen lelijk gebouw te vinden.
De toren van de St. Jacobuskerk is een beetje scheefgezakt door een ingestorte mijn eronder. Aan het einde van de 16-eeuw waren de mijnen uitgeput. Hoewel er in de mijnen allang niet meer wordt gewerkt, is het tegenwoordig mogelijk om een leuke, avontuurlijke excursie te maken in de middeleeuwse mijnschachten.

Van de steden aan de rivier Elbe moeten wij zeker de stad Melnik met zijn (ruime aantal) vakwerkhuizen aanbevelen. Dit stadje is op een hoge rots gelegen waar de twee rivieren Moldau en Elbe bij elkaar stromen.

sticky video