Natuur

Moravië is een afwisselend uitgestrekt bosrijk gebied gelegen 50 km ten oosten van Praag. Het is ideaal voor natuurliefhebbers, sporters en mensen die het leuk vinden om interessante moraviebezienswaardigheden te bezichtigen. De centrale ligging maakt het mogelijk gevarieerde uitstapjes te maken naar het ruige Adelaarsgebergte (Oost Bohemen), het prachtige Jesenikengebergte, het Beskydengebergte, de Gouden stad Praag en natuurlijk de wijnstreek in Zuid Moravië.

Jeseniken gebergte
Is gelegen ten oosten van het Adelaarsgebergte in het noorden van Moravië-Silezië tegen de Poolse grens. Het is een voor het toerisme zeer aantrekkelijke streek met rondvormige heuvelruggen, diep ingesneden dalen, snelle bergstroompjes en talrijke rotsen. De hoogste berg van het Jesenikengebergte en van heel Moravië is Praded (1492 m). Onder Praded bevindt zich ook de bron van rivier Opava. Er zijn tal van uitgezette en goed onderhouden wandelroutes, toeristische chalets, uitzichttorens, kabelbanen etc.

Beskyden gebergte
Ligt in het noordoostelijke punt van Moravië aan de grens met Polen en Slowakije. Het is een veelzijdig gebied met een uitgesproken karakter. Behalve klederdracht, dansen en andere uitingen van volkscultuur zoals de typische bouwwerken, kent dit gebied diepe dalen, uitgestrekte bossen, die afgewisseld worden met heerlijke ruikende bergweiden en karakteristieke bergnederzettingen. Er zijn ook veel stuwmeren in dit gebied die dienen als drinkwaterreservoirs en zwem- watersport- en visvoorzieningen. Vooral kostbaar in deze streek zijn de 15 beschermde natuurreservaten. Bijna alle locaties langs de wegen zijn toeristische centra, uitgangspunten voor wandelingen en bergtochten.


Moravische Karst
Ten noorden van Brno bevindt zich de bekende Moravische Karst, een schitterend natuurgebied met 400 grotere en kleinere grotten, talrijke druipsteenformaties en ondergrondse riviertjes. De heuvelachtige gedeelten van het Moravische hoogland worden afgewisseld door grillige rotsformaties en rivierdalen. Op één van de rotsen boven de bosrijke dalen staat één van de mooiste kastelen van Moravië - Pernstejn.

Ook is Moravië bekend om zijn wijnen. Al in de 10e eeuw begon men hier wijngaarden te bouwen. Daarom is Moravië onlosmakelijk verbonden met de wijncultuur.
De wijnkeldertjes lokken u naar binnen om te komen proeven en te genieten van de plaatselijke gastronomische specialiteiten. Ook mogen we natuurlijk niet de Slivovice vergeten, een geurige drank gemaakt van rijpe, op de Moravische heuvels groeiende pruimen. Maak kennis met de streek van de Rieslingen, Veltlinern, Frankovkas en Laurentius-wijnen.

Historie & Cultuur

Algemeen
Zuid Moravië is een romantische streek met een afwisselend landschap. Er zijn diverse schilderachtige vakantieplaatsjes met gezellige restaurants, burchten en kastelen

Uitstapjes kunt u maken naar de historische stad Brno, de betoverende stad Kromeriz, de kastelen Mikulov, Valtice, Vranov en Lednice of het mooie unieke miniatuurstadje Telc. In Telc ziet u alle bouwstijlen. Het schilderachtige plein betovert u met de bijzondere atmosfeer in die mate, dat u absoluut dit plaatsje vaker zult gaan bezoeken.

Burchten & Kastelen
Kromeriz werd in 1110 eigendom van twee bisschoppen van Olomouc. Eén van de bisschopppen, heeft destijds een gotische burcht laten bouwen. Aan het einde van de 15e eeuw is de burcht tot een renaissancistische residentie verbouwd, een gebouw met vier grote vleugels en een grote toren. Aan het einde van de dertigjariger oorlog, is het kasteel geplunderd en is een paleis gebouwd.
Van de oorspronkelijke burcht is alleen het onderste gedeelte van de hoofdtoren bewaard gebleven, de rest is verbouwd tot een 84 m hoge toren. Na een grote brand in het kasteel in 1752 volgden weer verbouwingen en kreeg het zijn huidige uiterlijk. Binnen het kasteel is de oorspronkelijke inrichting nog in tact. Er zijn diverse schitterende zalen te bezoeken, waaronder de troonzaal, de congres- en leenzaal, jachtsalon, tsaristisch salon, oude bibliotheek en het zomerverblijf. De kasteelgalerij omvat een van de meest kostbare schilderijencollecties van Tsjechië.
De kasteeltuinen zijn ook zeer zeker een bezoek waard. Het biedt u verschillende natuurlijke doolhoven, boemenperken en waterpartijen. De tuinen van Kromeriz horen tot de belangrijkste monumenten van de tuinarchitectuur in Europa. Vanaf 1998 staan ze op de Wereldergoedlijst van UNESCO, samen met het kasteelareaal.

Het romantische kasteel Lednice bevindt zich in de uitgestrekt natuur aan de oever van de rivier Dyje. De huidige vorm van het kasteel is afkomstig van de verbouwing door architect Jiri Wingelmüller. De oorspronkelijke muren zijn grotendeels bewaard gebleven, maar de voorgevels zijn vernieuwd. Verder zijn er een aantal nieuwe elementen toegevoegd zoals onder andere balkons en torentjes. Behalve van de kasteelexpositie is er ook een landbouwmuseum, waar u onder andere een kop van een mammoet kunt aanschouwen.Het kasteel Lednice staat samen met dat van Valtice op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Het kasteel van Opocno heeft een mooi binnenhof. De pilaren zorgen voor een verbinding tussen alle ruimtes van het kasteel. Na 1600 is het complex uitgebreid met een kaatsbaan, een-etage lustslot dat met het kasteel door middel van een gang verbonden is en een kapel.
In het kasteel kunt u onder andere de oorspronkelijke inrichting en kunstverzamelingen bezichtigen. In het tuighuis ziet u een van de meest uitgebreide wapenverzamelingen in Tsjechië, waar onder andere unieke Afrikaanse en Indiaanse wapens worden tentoongesteld.

Kerken & Kloosters

Cisterciënzerklooster Velehrad
Het barokke cisterciënzerklooster van Velehrad is één van de belangrijkste bedevaartsoorden van Tsjechië. De geschiedenis van Velehrad dateert van de 13e eeuw. Het kreeg de huidige vorm aan het einde van de 17e eeuw.

Het klooster heeft een belangrijke rol gespeeld bij de verspreiding van het Moravische christendom. In 1985 heeft de basiliek de Gouden roos ontvangen van Johannes Paulus II, ter gelegenheid van de herdenking van 1100 jaar na de dood van heilige Methodeus. Deze verering is slechts aan enkele tempels in de wereld verleend. Toen kwamen meer dan 150.000 bedevaartgangers hier bijeen. Vijf jaar later kwamen er ruim een half miljoen mensen samen toen de paus Velehrad aandeed. Ter herdenking van zijn komst werd een groot kruis opgericht voor de okergele kerk.

Activiteiten

Algemeen
Andere toeristische attracties zijn de middeleeuwse goudmijnen en kuuroorden zoals Jesenik, Karlova Studanka en Velke Losiny.

Liefhebbers van het “Wilde Western” kunnen naar het western-stadje in Boskovice. Hier kunt u eveneens wandelen door een voormalig Joodse wijk met synagogen en kerkhoven.

De regio biedt goede jaag en vismogelijkheden en ook andere sportactiviteiten zijn hier perfect mogelijk. Bekend zijn de tenniscentra in Prostějov en Přerov, de vele fitnesscentra, de midgetgolfbanen, maneges en een nieuwe 18 holes golfbaan vlakbij Olomouc.

Fietsen
In midden – Moravie hebben de fietsliefhebbers alle ruimte want er is 1400 km aan gemarkeerde fietspaden en wandelroutes geschikt voor alle leeftijden. De bergliefhebbers genieten van de beboste glooiende heuvels en in deze streek kruisen de twee hoofd fietspaden “het Moravische pad” en het “Barnsteenpad” elkaar. Deze fietspaden maken beiden deel uit van het Euro Velo project..

Zuid Moravië heeft naast de regionale en plaatselijke fietspaden ook het unieke wijnfietspad. Tip: huur een fiets en ga de wijngaarden langs om de jongste oogst te proeven!

Wandelen
In Zuid-Moravie bevindt zich de Moravische Karst. Dit is een schitterende heuvelachtige, dichtbeboste streek ten noorden van Brno en is een van de meest indrukwekkende plekken van Tsjechie. Het grillige, kalkstenen gebied van zo'n 100 km2 kent steile wanden, diepe afgronden, kloven en ondergrondse meren. Beroemd zijn de indrukwekkende druipsteengrotten, gangenstelsels en ondergrondse meren. Verschillende van deze complexen zijn opengesteld voor publiek en zijn de moeite van het bezoeken zeker waard. Dit gebied is uitermate geschikt voor wandelingen.

Enkele tips:
De Mocochakkloof is ontstaan toen de grot die het voorheen was, instortte. U kunt deze kloof bezoeken tijdens een wandeltocht en de wanden van 138 meter hoog aanschouwen.
De Punkvagrot, de Katharinagrot en de Balcarkagrot zijn alledrie gelegen in Zuid Moravie en zijn leuk om te bezoeken, bijvoorbeeld tijdens een wandeltocht. In de Punkvagrot bestaat de mogelijkheid een boottocht te boeken. Let er wel op dat u van te voren kaartjes reserveert om er zeker van te zijn deel te kunnen nemen.

Watersport
De watersportliefhebbers kunnen terecht bij de stuwmeren Vranovská Přehrada en Novomlýnské Nádrže of in het recreatiecomplex in Jedovnice. Ook kan er deelgenomen worden aan een boottocht op het stuwmeer van Brno

Dierentuinen
De dierentuin van Olomouc bestaat reeds sinds 1956 en is gelegen op ongeveer 10 kilometer van Olomouc in een heuvelachtig landschap. De dierentuin herbergt onder meer giraffen en Afrikaanse hoefdieren, berggeiten, en gibbons. Daarnaast kunt u een groot aquarium bewonderen met daarin drie haaien.
De dierentuin Jihlava ligt in het dal van de rivier de Jihlavka, bijna in het centrum van de stad. De dierentuin werd in 1957 opgericht. De dierentuin heeft naast verschillende dieren, zoals zeldzame reptielsoorten, kleine katachtigen en mensapen ook een kinderboerderij. U vindt in de dierentuin tevens een paviljoen van roofdieren, natuurlijke buitenverblijven van lynxen en luipaarden, eilanden van lemuren, en een amazonisch tropisch paviljoen. De dierentuin heeft ook een grote verzameling katachtigen, de grootste verzameling tamarinen in Tsjechië en een groot aantal giftige slangen.
Ook de dierentuin van Brno is een kijkje waard. De dierentuin ligt in het stadsdeel Bystrc op ongeveer vijf kilometer van het centrum. U kunt het goed bereiken met een tram of met de auto. De dierentuin van Brno is gespecialiseerd in Afrikaanse hoefdieren en biedt opvang aan gehandicapte dieren.
Het paviljoen Het Tropische Koninkrijk in de dierentuin biedt een grote expositie van de tropische fauna en flora van Madagaskar, het Amazonegebied, Afrika en andere gebieden. Het is de beste en grootste expositie in zijn soort in Tsjechië en door zijn complexe aard vergelijkbaar met de West-Europese standaard.

Steden

Roznov pod Radhostem
In Roznov pod Radhostem kunt u het Vlasske natuur Museum bezoeken, een authentiek openlucht museum waar u in de zomerse weekenden kunt genieten van folkloristische festivals en tentoonstellingen.

Olomouc
Olomouc is na Praag de stad met de meeste monumenten van Tsjechië en mag zich met recht 'de parel van het groene kussen' van Moravie noemen. Deze historische stad is gelegen in de Hana-vlakte op ongeveer 300 kilometer ten oosten van Praag. De stad is te verdelen in twee pleinen, te weten het bovenplein (Horni Namesti) en het benedenplein (Dolni Namesti). Olomouc was de belangrijkste stad van Moravie totdat de stad verwoest werd in 1642.

Olomouc kent talloze kerken, kathedralen, paleizen en uitbundige fonteinen. Ook de gebouwen van de universiteit zijn werkelijk de moeite waard. Olomouc is ook een echte studentenstad waar een vriendelijke sfeer hangt. Bovendien is de stad nog nauwelijks ontdekt door toeristen en is het er vrij goedkoop.
Het meest opvallende gebouw van Olomouc is de kathedraal van Sint-Wenceslas. De torens van dit gebouw markeren het stadsaanzicht. Eén van de torens is maar liefst 100 meter hoog en daarmee de hoogste kerktoren van heel Moravie. In de kathedraal van Sint-Wenceslas vindt u ook de grootste kerkklok van Olomouc, welke maar liefst 8 ton weegt.
In Olomouc vindt u ook twee pestzuilen waarvan de Zuil van de Heilige Drievuldigheid de meest interessante is. Deze zuil maakt ook onderdeel uit van de UNESCO Werelderfgoedlijst lijst. De zuil is 35 meter hoog en gebouwd tussen 1716 en 1754 ter viering van het Christendom. De andere zuil, De Mariazuil, in Olomouc is de eigenlijke pestzuil van de stad. Deze zuil werd gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de pest. Hoewel deze zuil qua uiterlijk niet zo bijzonder is als de Drievuldigheidszuil, is deze toch bijzonder met name vanwege de betekenis ervan.
Een bijzondere, opvallende kerk is de Maria Sneeuwkerk. Deze kerk werd door de Jezuïeten gebouwd in de eerste helft van de 18e eeuw. Later is de kerk veranderd in een universiteit. Zowel de sneeuwwitte binnenkant als de buitenkant zijn erg indrukwekkend. Binnen treft u er prachtige schilderijen aan. Sinds het eind van de 20e eeuw functioneert de kerk als ontmoetingspunt voor jongeren.

Brno
Brno is met 395000 inwoners de één na grootste stad van Tsjechie. Het is de oude hoofdstad van Moravië en tegenwoordig de bestuurshoofdstad van Zuid-Moravië. Brno is omgeven door dicht beboste heuvels. Hier komen de rivieren Svratka en de Svitava samen.
De geschiedenis van Brno gaat ver terug. Er zijn aanwijzingen gevonden waaruit blijkt dat het gebied rondom Brno 30.000 jaar geleden al bewoond was. Het oudste gedeelte van de stad is Petrov. Hier werd in de 11e eeuw een burcht gebouwd waaruit al snel een hele nederzetting ontstond. In 1243 kreeg Brno van koning Wenceslas I stadsrechten. Vanaf toen ontwikkelde Brno zich tot een belangrijke handelsstad. Er werden contacten gelegd en onderhouden met onder andere Venetie en Genua.
Brno heeft een schitterend stadhuis. De bouw duurde enkele eeuwen waardoor het gebouw een mengeling van verschillende stijlen heeft.

U vindt in Brno verschillende historische monumenten, maar de stad biedt ook moderne gebouwen. Een belangrijk gebouw is Villa Tugendhat, gebouwd tussen 1928 en 1930. Het gebouw was voor die tijd erg vooruitstrevend en modern. Na ruim 70 jaar schittert Villa Tugendhat door technische perfectie en de hoge kwaliteit van de destijds gebruikte materialen. Nog steeds is de villa een toonbeeld van comfortabel wonen. Dit bijzondere huis is een aanrader om te bezoeken wanneer u Brno aandoet.
Brno is niet alleen leuk om te bezoeken vanwege z'n fraaie stadhuis of middeleeuwse woningen. Hier ligt namelijk ook een indrukwekkend Grand Prix parcourt voor de liefhebbers van racewagens en motoren. In augustus reizen veel mensen af naar Brno om de 500CC Grand Prix bij te wonen. Dit 'Automotodrom Brno', vlakbij de Oostenrijkse grens, was in 1987 gereed en werd positief ontvangen in de Grand Prix wereld. Het ontwerp is mooi en de banen zijn breed.

Golfreizen

Liever een vakantiehuis of appartement nabij de golfbaan? Wij informeren u graag over de mogelijkheden!

 

Bekijk alle golfreizen
Hotel Golf Superior
Bekijk reis

5 dagen Praag, pakket H

4 nachten hotel Golf Superior**** Spelen op drie verschillende golfbanen € 269,- p.p. inclusief ontbijt op basis van 2 pers. kamer

Hotel Vitkova Hora
Bekijk reis

8 dagen West & Zuid Bohemen, pakket E

Hotel Vitkova Hora*** - 4 overnachtingen Hotel Rajsky*** - 3 overnachtingen Spelen op 4 verschillende golfbanen € 349,- p.p. inclusief ontbijt op basis van 2 pers. kamer

Foto hotel Rajsky
Bekijk reis

5 dagen Zuid Bohemen, pakket C

4 nachten hotel Rajsky - Cesky Krumlov Spelen op 2 twee golfbanen € 179,- p.p. inclusief ontbijt op basis van 2 pers. kamer

 

City en Golf

Wat dacht u van de combinatie Stadsbezoek en Golf? city en golf2
Lekker genieten van de cultuur, sfeer en drukte van “de Gouden stad Praag” en tegelijkertijd in alle rust kunnen golfen op een prachtige locatie. Tsjecho Reizen biedt u die mogelijkheid!
city en golfU reserveert al een 5 daagse golfvakantie voor € 239,- per persoon inclusief 4 overnachtingen in Praag, een kleine stadstour in Praag en 2 dagen golfen op de 18 holes Radecky Course en de 18 holes D’Este course op de Golfbaan Konopiste. Deze bereikt u al op 40 km afstand van Praag. Het Golfresort beschikt over 36-holes. De 'oude' 18-holes Radecky course (PAR 72) en de 'nieuwe' 18-holes D' Este course (PAR 72). Voor de beginners is er een 9-holes "Public Course" (PAR 30). Een schitterend romantisch clubhuis, gevestigd in een 10 e eeuws gerenoveerd kasteel, is gelegen midden op de Golfbaan. Het kasteel heeft veel authentieke details behouden en biedt veel oefenfaciliteiten. Het is omringd door glooiende velden en meertjes. Vanuit het restaurant van het hotel geniet u van een prachtig uitzicht op de baan.

Bekijk dit arrangement.

sticky video