Reuzengebergte

Het Reuzengebergte, ofwel Krkonose gebergte, is een zeer populair grensgebergte bij toeristen. Dit gebergte sterkt zich 35 km langs de Pools-Tsjechische grens uit. Dit beschermde Nationale Park is één van de grootste in Midden Europa en is in 1963 geopend. Het park heeft een oppervlakte van 36.300 ha, onderverdeeld in 12 natuurreservaten. Met zijn 1602 m is dit de hoogste top van het Reuzengebergte en van heel Tsjechië. De top is bereikbaar per kabelbaan vanuit Pec pod Snezkou, de belangrijkste wintersportplaats.

Natuur
Pec pod Snezkou is onder anderen bekend om de bijzondere bergtop van de “Snezka”. De Snezka is de hoogste berg van Tsjechië en torent wel 200 meter boven de omgeving uit. U kunt de berg te voet beklimmen of ervoor kiezen de kabelbaan te gebruiken die u naar de top van de berg brengt. Onderweg kunt u het gebied bekijken vanuit de verschillende uitkijktorens. Harrachov is gelegen in een schilderachtige bergachtige omgeving met vele bossen dus vergeet vooral ook uw wandelschoenen niet! De prachtige Mumlava watervallen zijn een lust voor het oog. Ook het gebied tussen Myto (het lagere deel van Harrachov) en Rokytnice nad Jizerou waar de rivier Jizera door de diepe rotsmijn stroomt is werkelijk fabelachtig.


Historie & Cultuur
Typerend voor dit gebied zijn de schitterend gedecoreerde houten woningen, de zogenaamde “roubenky”. Een leuk bezoek is aan de dierentuin Dvûr Králové nad Labem. Deze is opgericht in 1946 en vandaag de dag heeft de dierentuin de grootste collectie dieren in heel Tsjechië. In de stad Vrchlabi bevindt zich het Krkonosske museum. Een echte gezinsbestemming is het openlucht- en binnenzwembad in Trutnov (met glijbanen, beach volley, mini golf en kinderspeeltuin). Harrachov is ligt direct aan de grens met Polen en is bekend door de glastraditie (Boheems Kristal) en de skischanswedstrijden in de winter. U kunt het glasmuseum bezoeken en de productie aanschouwen in de werkplaats. Zacler is een kilometer diepe kolenmijn waar pas tien jaar geleden de activiteiten stopgezet werden. Tegenwoordig is de mijn open voor publiek en kunt u een kijkje nemen hoe het er in de mijn aan toe ging. Tijdens een uren durende rondwandeling onder begeleiding van een gids en in het bezit van een helm, rubberen kleding en mijnwerkerslamp kunt u dit zelf ervaren.

Sport
Het Reuzengebergte heeft perfecte mogelijkheden om leuke activiteiten te ondernemen, zoals parasailen, bergbeklimmen en wandklimmen. Wildwater kanoërs, fans van het raften en ook de beginnende kanoërs zullen bruisen van enthousiasme tijdens het bedrijven van deze activiteit op de Elba en Upa. In Harrachov vindt u een rodelbaan, tenniscentrum, openluchtzwembad en midgetgolfterrein. Ook is er een abseilpark in Harrachov. Deze bestaat uit een serie van kunstmatige hindernissen van touwen en staalkabels die in een parcours voor verschillende toepassingen opgesteld staan. Golfen kunt u bij de golfclub van Mlade Buky en er is een 9-holes golfbaan in Harrachov.
Een optimaal dagje uit kunt u beleven in Liberec, centrum “Babylon”. Hier is thematisch aquapark met zwembaden, glijbanen en andere waterattracties in een romantische spa-atmosfeer. U kunt o.a. door grotten zwemmen, ziet verschillende vissen in aquaria en geniet van onderwatermuziek.

Fietsen & wandelen
Een ongewoon dicht net van gemarkeerde wandelwegen maakt het Reuzengebergte een echt Mekka voor wandeltoeristen. Er zijn veel gemarkeerde routes langs klaterende beekjes en prachtige watervallen. Het zogenaamde pad “Tsjechisch-Poolse Vriendschap” leidt naar de mooiste plekjes over de toppen van het gebergte, waaronder de Snezka zelf. Andere paden brengen u naar o.a. de indrukwekkende route Divci kameny (stenen) en het bijna altijd bevroren Mechov meertje. Eén van de meest bezochte locaties is de bron van de Elbe (Labe) op 1386 m hoogte. Bergbeklimmers kunnen zich het gehele jaar uitleven op de oefenrotswanden in Strazne, Predni Labska en Harrachov. Ook is het mountainbiken in het Reuzengebergte zeer populair. Er zijn 27 fietsroutes uitgezet met een totale lengte van 400 km.

 

sticky video