Zuid-Bohemen

In het zuidwesten van Tsjechië is het gebied Zuid-Bohemen, 950 km van Utrecht. Deze bos- en waterrijke streek kenmerkt zich door haar vele pittoreske stadjes, mooie kastelen en waar de Moldau ontspringt en zich verbreedt tot het Lipno Meer. In Zuid-Bohemen is ook het Boheemse Woud ofwel Sumava gebergte te vinden. Een populair gebied om te wandelen en fietsen vanwege het afwisselende landschap. Naast de vele mooie natuurgebieden zijn kastelen als Hluboka en Orlik populaire bezienswaardigheden. En niet te vergeten de fotogenieke stadjes Cesky Krumlov en Telc.

 

Natuur
Het Boheemse Woud is het belangrijkste natuurbeschermde gebied in Zuid-Bohemen. Het is vergeleken met de rest van de streek ruiger en wordt afgewisseld met bossen, velden, rivieren, meertjes, heuvels en bergen. Het gebergte heeft met een lengte van 200 km. Het oerwoud Boubin is zeer indrukwekkend. Met een oppervlakte van 666 ha. is het hiermee het grootste oerwoud van Europa. Het bevind zich op de Boubinheuvel (1362 mtr. hoog) en is een volledig beschermd gebied, sommige dennenbomen zijn zelfs 300 tot 400 jaar oud!

Naast het Sumava gebergte en een oerwoud zijn in Zuid-Bohemen ook veel meren te vinden. Het Orlik meer is een stuwmeer en ligt in een diep dal met steile en beboste hellingen die plaatselijk ook rotsachtig zijn. Het meer achter de stuwdam is omgeven door het schilderachtige en rustige landschap van het centrale Povltaví. Het Lipno meer is het grootste meer in Tsjechië en is op sommige plaatsen maar liefst 16 km breed. Het is een populaire toeristische bestemming en aan vermaak geen gebrek. In het stadje Lipno nad Vltavou is er een rodelbaan, overdekt aquapark, stoeltjeslift en leuke boulevard met
winkeltjes en restaurantjes.

Historie & Cultuur
Zuid-Bohemen is niet alleen een streek met bergen, oerwoud en meren maar ook op het gebied van cultuur is er genoeg te doen. Er zijn veel kastelen en burchten verspreidt in deze streek.

Het derde grootste kastelencomplex in Tsjechië is in Jindrichuv Hradec waar de staatsburcht en het kasteel Jindrichuv Hradec liggen. Het complex is gelegen in een prachtig natuurgebied ook wel Tsjechisch Canada genoemd. In de zomer vertrekken er vanuit deze plaats stoomtreinen die een prachtige route volgen door het schilderachtige Jindrich dal van Hamersky Beek tussen de dorpen Blazejov en Jindris.

Het meest bezochte kasteel van Tsjechië is Hluboka, wat gebouwd is in Tudor stijl. Hluboka zelf is een levendige plaats met dierentuin en openluchtzwembad. Kasteel Orlik is hoog op een rots gebouwd en gelegen aan de rivier de Moldau. Sinds de bouw van het stuwmeer Orlik ligt het kasteel bijna in het water, wat ook weer zo zijn charme heeft.

Een romantisch kasteel is Cervena Lhota, gesitueerd op een rots midden in een meer. Kasteel Kratochvile maakt een vergelijkbare indruk, het is een slot waar een permanente expositie is van poppen en animatiefilms. Ook ruïnes en burchten worden vaak door toeristen bezocht met name de Burcht Rozmberk en de bekende ruïnes Divci Kamen, (10 km ten noorden van Cesky Krumlov), Dobronice (6 km ten noorden van Bechyne), Kozi hradek (5,5 km van Tabor), en Selmberk (17 km noordoostelijk van Tabor). Het klooster van Vyssi Brod is zeer de moeite waard. Het klooster, opgericht in 1259 heeft verschillende kapellen met een indrukwekkende hoeveelheid boeken

Steden & dorpen
Historische en mooie steden in Zuid-Bohemen zijn Ceske Budejovice, Cesky Krumlov en Telc. Ceske Budejovice is de grootste stad van Zuid-Bohemen.en ligt aan de oevers van de Moldau en de Malse. De stad is bekend om haar Budweiser Brouwerij. Het door Unesco beschermde stadje Cesky Krumlov is schitterend. Mede door de kromme straatjes en historische gebouwen heeft het zijn eeuwenoude gezicht weten te behouden. Het ronddraaiende theater, het jaarlijkse muziekfestival, het bekende slot met de mantelbrug, het wassenbeeldenmuseum, het gezellige marktplein en het martel– en poppenmuseum zijn een ware bezienswaardigheid. Ook heeft deze stad vele stijlvolle restaurants, cafés en winkels rijk. Telc is misschien wel de mooiste middeleeuwse stad van Tsjechië met goed bewaard gebleven vestingwerken. De belangrijkste bezienswaardigheid van Telc is het renaissance kasteel met het landschapspark en de verschillende authentieke huizen.

Holasovice is een dorpje dat op de Unesco lijst staat vanwege haar Zuid-Boheemse volksarchitectuur. Het dorp heeft een groot plein en een reeks van 22 met elkaar verbonden gemetselde boerderijen uit de 18e en de 19e eeuw en presenteert hiermee één van de best bewaarde complexen van landelijke volksarchitectuur.

Sport
Zuid-Bohemen telt ongeveer 5000 meertjes en is daarom een perfecte bestemming voor waterliefhebbers. Er zijn veel zwemmeertjes die reeds in de 16e eeuw zijn aangelegd. De grootste zijn Rozmberk, Bezdrev, Horusicky en Svet. De grootste meren van gebied zijn het Orlik en het Lipno meer. Hier zijn verschillende watersportmogelijkheden zoals zwemmen, windsurfen, zeilen, waterfietsen, roeien en sportvissen. Ook zijn er diverse strandjes. In het Orlik meer is de stuwdam is uitgerust met een hijsinstallatie voor boten.

Wie wat meer spanning wil kan raften of kanoën. Vanuit het plaatsje Vyssi Brod worden er populaire kano- of raft tochten georganiseerd naar o.a. Rozmberk nad Vltavou of Cesky Krumlov. De trajecten zijn geschikt voor gezinnen en fanatiekelingen. De rivier baant zijn weg door prachtige natuur en historische stadjes. Karten kunt u in Frymburk.

sticky video