Praag & Centraal-Bohemen

Praag is dé toeristische trekpleister van Tsjechië. Deze 'Gouden Stad' staat niet voor niks in de top tien lijst van meest bezochte stad in Europa. Centraal Bohemen is het gebied rondom Praag en kenmerkend voor deze streek zijn de diepe rivierdalen, de historische steden en de spectaculaire kastelen.

Natuur
Centraal-Bohemen bestrijkt een gebied met een straal van ongeveer 80 km rondom Praag. Deze streek heeft een heuvelachtig landschap, met uitgestrekte bossen, weilanden, graanvelden en meertjes. Ten noordwesten van Praag vindt u een zeer aantrekkelijk waterrijk gebied waar de rivieren Jizera, Berounka, Elbe en Moldau bijeen komen. Daardoor is dit gebied een waar paradijs voor waterliefhebbers. Het Berounka dal is een recreatiegebied gelegen in het beschermde natuurgebied de Boheemse Karst. De kalksteenrotsen vormen een romantisch landschap met wonderschone diepe dalen, watervallen en veel flora. Hier bevinden zich ook de indrukwekkende Konepruske grotten. Het langgerekte stuwmeer "Slapy" ten zuiden van Praag, is een toeristisch interessante bestemming. In deze streek is er een prachtig wandelgebied in het romantische dal van Posazavi. Ook is er veel natuurschoon te vinden in de directe nabijheid van de hoofdstad, zoals het veelbezochte 6 km lange park van Pruhonice, gesitueerd zuidoostelijk van Praag.

Historie & Cultuur
Rondom Praag zijn vele kastelen, burchten en kloosters te vinden. Het meest bezochte kasteel in Tsjechië is Karlstejn. Deze burcht bevindt zich 30 kilometer ten zuiden van Praag. Het is mogelijk een rondleiding te doen, waarbij u onder andere de Heilige Kruiskapel kunt zien. Dit is de meest kostbare en representatieve ruimte in de burcht.
Kasteel Kokorin is prima te combineren met een wandeling in het beschermde natuurgebied Kokorinske dal. Het kasteel van Podebrady wordt gekenmerkt door zijn cilindervormige torens en is gelegen in dit bekende kuuroord. Krivoklat is een goed bewaard gebleven paleis ten westen van Praag. Slot Lanov is gelegen aan de rand van het woud bij Krivoklat en is tevens de residentie van de Tsjechische president. Het koninklijk paleis van Tocnik dat dateert uit de 15e eeuw, ligt zuidwestelijk van Praag. Kasteel Konopiste heeft een indrukwekkende omvangrijke en waardevolle verzameling van wapens en jachttrofeeën.

Andere leuke uitstapjes in Centraal-Bohemen is het mijnmuseum in Pribram. Een ander attractie is het 14e-eeuwse kapelletje van de Allerheilige. De Tsjechische houtsnijkunstenaar Frantisek Rint gebruikte in 1870 botten om macabere kunstwerken van te maken. In de kelder richtte hij een kapel in geheel bestaande uit deze botten. Meer dan 40.000 geraamten gebruikte hij om kruisen, kandelaars, monstransen en een altaar te maken. Een mooi kerkelijk monumenten is het Benedictijnerklooster in het schilderachtige stadje Sazava.

Steden
Praag is natuurlijk dé stad die iedereen gezien moet hebben, maar in de nabije omgeving zijn ook andere interessante steden die een bezoek waard zijn.
Ongeveer 60 km ten oosten van Praag bevindt zich de stad Kutna Hora. Dit schitterende stadje werd in de 12e eeuw gesticht als mijnbouwnederzetting, vanwege de rijke zilvervoorraden die hier in de grond zaten. De zilvermijnen liepen zelfs tot onder de stad door. In die tijd leverde Kutna Hora zilver aan diverse Europese machthebbers. Hierdoor werd de stad in de Middeleeuwen een belangrijke en welvarende plaats met vele prachtige gebouwen. De koning verhuisde in de 13e eeuw zelfs van Praag naar Kutna Hora en fortificeerde de stad. De toren van de St. Jacobuskerk is een beetje scheefgezakt door een ingestorte mijn eronder. Hoewel er in de mijnen allang niet meer wordt gewerkt, is het tegenwoordig mogelijk om een leuke, avontuurlijke excursie te maken in de middeleeuwse mijnschachten.

Van de steden aan de rivier Elbe is de stad Melnik met zijn (ruime aantal) vakwerkhuizen zeker aan te bevelen. Dit stadje is op een hoge rots gelegen waar de twee rivieren Moldau en Elbe bij elkaar stromen. In de omgeving van deze mooie stad zijn vele wijngaarden te vinden en is ook kasteel Melnik gebouwd. Deze streek ten noorden van Praag kent prachtige kleurvariaties en een ongelijksoortig schitterend bebost natuurgebied.

sticky video