Noord-Bohemen

Noord-Bohemen is een schitterende streek met indrukwekkende natuurgebieden. Het "Tsjechisch Zwitserland" staat bekend om haar fascinerende natuur en rond de Elbe zijn er rotsformaties te vinden en grotten. Aan kastelen en burchten heeft deze streek ook geen gebrek. Op spectaculaire plekken zijn burchten en kastelen gebouwd.

Natuur
De populaire plaats Liberec staat bekend om het "Duinrell" van Tsjechië. Hiervan kunt u het prachtige natuurgebied "Tsjechisch Zwitserland" bezoeken, dat uitnodigt tot het maken van heerlijke wandel- en/of fietstochten. Hier moet u absoluut kennis maken met grotten waar u met bootjes doorheen kunt drijven.

In het befaamde "Boheems Paradijs", bestaand uit twintig kleine natuurreservaten, steken smalle zandsteenrotsen indrukwekkend de lucht in. De apart gevormde zandsteenformaties strekken zich uit van Jablonec nad Nisou tot aan de plaats Jicin. Er zijn tal van routes uitgezet die langs Hruba Skala, Trosky, Kozakov, Kost, Jicin en Mnichovo Hradiste voeren. Ook zijn er in deze romantische omgeving veel historische bezienswaardigheden te vinden zoals kastelen, burchten en monumenten van volksarchitectuur. De meest imponerende en symbolische bezienswaardigheid is de ruïne van Trosky. Daarvandaan heeft u een prachtig uitzicht op de omgeving.

Tussen het Zandsteengebergte bij de Elbe en het Jizerske gebergte ligt een heuvelgebied wat het Luzickegebergte wordt genoemd. Aan de voet van dit gebergte ligt het interessante plaatsje Jablonne v Podjestedi waar u een kloosterkerk en het Barok kasteel "Lemberk" kunt bezoeken. In het oostelijke gedeelte van Noord Bohemen, tegen de Duitse grens, ligt het beschermde Jizerskegebergte. Aan de voet van dit gebergte is een traditie van glasblazerijen en bijouterieproductie.

Sport
Door de vele natuurparken met rotsformaties is Noord-Bohemen een geliefde streek van bergbeklimmers. Niet alleen liefhebbers van bergbeklimmen in dit gebied aan hun trekken maar ook de wandel-, fiets- en waterliefhebbers genieten hier volop! Er zijn dan ook talrijke gemarkeerde wandelpaden die unieke monumenten en mooie natuurgebieden met elkaar verbinden. Waterliefhebbers kunnen naar het Machameer gaan. Dit meer, met uitgestrekte zandstranden en omringd door bossen, heeft veel mogelijkheden voor het beoefenen van watersporten. Vanwege de relatief hoge watertemperatuur is het Machovo meer in de zomer een populaire bestemming.

Historie & Cultuur
De rivier de Elbe, één van de grootste en belangrijkste rivieren van Tsjechië stroomt midden door deze streek. De vruchtbare oevers van de Elbe leidden tot het ontstaan van rijke Middeleeuwse steden en kastelen. Frydland is een gotisch kasteel gelegen in het noorden van de streek. De burcht stamt uit de 13e eeuw en is op een strategisch plaats gebouwd, precies op een kruising van belangrijke handelswegen. Het oudste deel is de zogenaamde oude burcht. Deze heeft een bijna 50 meter hoge toren die als een oriëntatiepunt diende en tot vandaag is bewaard gebleven. De burchtzalen zijn in 1801 toegankelijk gemaakt voor publiek. U kunt er wapens-, meubel-, schilderijen- en boekencollecties uit de 16e en 17e eeuw bewonderen.

Het romantische kasteel Sychrov, gesitueerd ten zuiden van de stad Liberec, dateert uit de 19e eeuw. Twee mooie Renaissancekastelen zijn kasteel Benesov nad Ploucnici en kasteel Ploskovice, gelegen in de heuvels ten oosten van de plaats Litomerice. In Veltrusy is een Barokkasteel met Barok- en Rococo- interieur alsmede een schitterend landschappark. Andere interessante kastelen om te bezoeken zijn Velke Brezno en Libochovice. Falkenstejn en Saunstejn worden gezien als de meest spectaculaire kastelen in de omgeving Boheems Zwitserland. Beide kastelen zijn de moeite waard, met als verschil dat het Saunstejn kasteel voorbereid is op bezoekers en het Falkenstejn kasteel meer een uitdaging is om te beklimmen. Daarentegen is er vanuit dit kasteel wel een schitterend uitzicht.

Kerken & Kloosters
Noord Bohemen is ook rijk aan kloosters en kerken. Mooie kloosters zijn te vinden in Osek en Doksany. In Hejnice, gelegen op het drielandenpunt van Tsjechie, Polen en Duitsland, is een waar bedevaartsoord: De parochie en bedevaartkerk van Mariaboodschap Hejnice. Het verhaal gaat dat er in 1211 een wonderlijke genezing heeft plaatsgevonden. Ter ere van die bijzondere gebeurtenis werd een houten kapelletje gebouwd, die vervolgens verbouwd is tot gotische kerk.

sticky video